Mayyaclassic’s Weblog

marilah sama sama hindari kebosanan dalam hiduppp

Kenapa Perhubungan Awam?Komunikasi Korporat?Bagaimana dengan kerja lain? Julai 15, 2010

Filed under: Aku selalu mahu,Aku suka Semua — mayyaclassic @ 8:45 am

Maizatulsalamin mengilhamkan saya untuk menulis tentang perkara ini. Saya tak akan tulis tentang bagaimana mahu menjadi seorang ahli perhubungan awam yang berjaya;berjaya dalam Merger and Acquisition(M&A) syarikat tempatan dan antarabangsa yang melibatkan puluhan juta RM, berjaya menghasilkan idea sehebat sambutan Earth Hour yang bermula di Australia dan akhirnya wabak ini bertebaran seantero jagat raya, berjaya menyatukan dua parti politik pembangkang dan membentuk  coalition sepadu, mahupun berjaya membentuk imej seorang pemimpin daripada seorang pemimpin suam-suam kuku, hingga mempunyai imej dan personaliti yang disegani. Bukanlah saya orangnya untuk bercerita tentang sepak terajang dunia perhubungan awam, saya nasi mentah.

Perhubungan awam, dari sudut pandangan seorang yang negatif adalah: membuat perkara baik-baik untuk menjaga nama baik. Ini termasuk menipu, menutup fakta, memberi komen no comment dan bermanis muka. Ataupun, kedengaran sinis dan panas sekali di telinga bila orang memanggil Pegawai Perhubungan Awam ( Public Relations Officer-PRO) sebagai GRO.

Saya sudah lupa apa definisi PR dalam buku, tapi bagi saya Public relations ialah bagaimana membina dan mengekalkan hubungan baik antara satu pihak  dengan stakeholder terbabit dan dalam masa yang sama memelihara keharmonian etika. Melalui perhubungan ini, imej sesuatu organisasi akan terprelihara. Ahh. Bosan.

Ini lebih realistik. Saya tahu mereka ada sebab kenapa jadi PR tapi, yang tersiratnya mereka mau jadi PR kerana:

1.  Mahukan Cabaran- Gila tak mencabar kalau deadline hanyalah 5 minit dari tarikh diberikan sesuatu assignment. Lagi best kalauada kejadian kita beriya-iya buat majlis, menjemput wartawan, siap ada meja khas untuk mereka, dengan kos 1 kepala untuk makanan mereka adalah seorang RM 100, tapi mereka tak datang majlis dengan sebab, majlis kita tak ada news value. Haru.

2. Suka Kerja yang pelbagai ( Multitasking )- Misbah, kawan saya, suka refer multitasking as multiplayer–tiru cita Fullhouse la tu. Bayangkan, kalau sebelum ni aku tau MS office saja, sekarang aku dah boleh pakai Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator di saat terdesak. Kena design, kena menulis, kena ambil gambar, kena hitu kena hini.

3. People oriented- Suka bergaul dengan manusia, tak kira pangkat, darjat atau harta. Dari Peguam, pegawai, menteri, penjual murtabak, petrol atendan, pengemis, kutu rayau, kutu babi.Tapi amatlah tak realistik, kebanyakan orang akan cebik pada pada pengemis dan yang setarafnya kan. Dan pegawai PR tu orang kan?

4. Kena belajar tinggi-tinggi tapi tak perlu mencapai CGPA 3.6 – Orang PR tak perlukan seorang yang nerd; setiap kali bertindak, perlu memgimbas semula teori yang diajarkan di IPT. PR hanya perlu menyesuaikan diri dengan situasi organisasi dan serasikan diri dengan budaya yang ada. Perubahan? Boleh, hanya jika anda mempunyai kekuatan untuk melawan arus organisasi anda dan anda juga anak kepada bigboss. Oh ya, selingan, saya mengkaji semula struktur organisasi tempat saya bekerja. Saya mempunyai bos, bos saya terus report kepada Managing Director(MD), sedangkan MD saya perlu report kepada Pengerusi. Memandangkan organisasi saya ialah Government Link Companies (GLC), maka, Pengerusi perlu report kepada Khazanah. Khazanah itu adalah Investment Arm kepada Kerajaan, maka, Khazanah perlu report  kepada kerajaan. Kerajaan pula, memandangkan ialah berkhidmat untuk rakyat, maka, Kerajaan perlu report kepada rakyat. Rakyat tu manusia kan? jadi manusia tu report kepada siapa?

 “Sesungguhnya kami telah mengemukakan amanat kepada langit, bumi dan gunung-gunung; semuanya enggan untuk memikul amanat dan mereka khawatir akan mengkhianatinya, lalu dipikullah manah itu oleh manusia. Sesungguhnya manusia itu amat zhalim dan amat bodoh.” (Al Ahzab : 72)

5. Ini alasan paling seronok- Selalu dapat barang percuma- Pernah dengar dalam sesuatu organisasi tu, kalau mahu diberi hadiah atau cenderahati, akan dirujuk pada PR department?Memandangkan PR adalah gudang kepada segala hadiah dan cenderahati, kita akan selalu dapat sample-sample barangan yang menarik, membuatkan department sebelah menjeling cemburu. Para pembekal juga suka merasuah kita dengan barang-barang yang tak masuk akal, serta membelanja kita makan pizza hut di hujung bulan. Saya pernah melihat seorang PR consultant mendapat sebuah handphone mahal apabila beliau berjaya mempopularkan sebuah syarikat melalui kenyataan akhbar.

6. Membentuk jaringan perhubungan- Lumrah, kita akan selalu dijemput menghadiri majlis- majlis dan di situlah kita kaan membentuk jaringan perhubungan, sama ada yang mempunya jawatan dan pengalaman kerja yang sama, mempunyai hobi yang sama dengan kita dan mungkin mereka ialah bakal pasangan kita atau bakal boss kita. Ini agak menarik. Saya mendapat kerja sekarang melalui networking.

7. Oww, Maizatulsalamin ada bertanya, sama ada beliau mampu menjadi seorang PR yang berjaya? Public Relations skill is gain by nature. Not nurture. Semua orang dilahirkan dengan kemahiran perhubungan awam. Jika tidak, bagaimana seorang ibu mampu mendamaikan anaknya yang sedang menangis,kemudian mengendalikan anaknya sehingga besar, melalui episod kenduri berkhatan, menemani anak pergi rombongan, menghadiri hari kecemerlangan serta mensyuarat PIBG di sekolah, serta majlis perkahwinan anaknya. Semua orang mampu jadi PR, cuma, tahap kemahiran yang berbeza-beza itu yang menentukan kasta PR, sama ada beliau menjadi PR bagi pihak keluarga, PR bagi JKKK kampungnya, PR bagi kilang simen, PR di Edelman, Alpha Platform PR, atau PR di Petronas atau Sime Darby.

Advertisements
 

fakta tentang saya Jun 30, 2010

Filed under: Aku suka Semua,greenz grinding — mayyaclassic @ 9:23 am

1. Sudah dua minggu tidak cuci kereta, hujan lebat terus mencuci kereta saya.

2. Menggunakan prepaid untuk masej orang yang kerap saya hubungi.kedekut.

3.kini minum milo kosong tanpa gula untuk sarapan. 2 sudu besar milo dan air panas 1 cawan.payau.

4. Rajin mengemaskini dokumen dan yang ada dalam komputer. Saya tegur seseorang bahawa fail di komputernya semak dan serabut dan tak terurus,tikus mati bergelimpangan, lipas penuh, ada kesan air nestlo tumpah!!sedangkan pada masa itu, saya lupa mencermin diri sendiri.

5. Saya pakai inai di semua jari kecualijari telunjuk dan ibu jari tangan kanan. tak tahu kenapa.

6. Saya jumpa blog fotografi yang bagi saya tersangat menarik ; http://www.the-egallery.com . Percayalah, saya jatuh cinta dengan semua gambar yang diambil oleh photographer tempatan tersebut.Cuma saya tak suka penggambaran di kedai jual babi itu saja. Hidung babi yang mencongak ke langit buat saya rasa nak muntah, terbayang kedai babi di Kaki Bukit itu. Tetapi yang lain sangat menarik.

7. Oww, minggu ni, kedudukan saya dalam graf keceriaan dan kebahagiaan menjunam ke titik kosong. Saya serabut.

8. Saya membaca buku-buku milik ayah saya, cuba menghayati dan mengamalkan

9. Rasa bahagia dapat beli beg baru, limited edition di Padang Besar,euuu, prestige.Haha, macam perasaan membeli beg Coach di KLCC.

Ni beg kakak saya. Saya pernah ada beg warna ni masa zaman belajar dulu. Saya pakai beg ni dengan semua warna baju yang saya ada. terus hilang seri beg tersebut. Ni pulak, beg saya. Ada dua buah beg ni saja di Padang Besar( pada masa tu).Beg ni amat sesuai sekali duguna sewaktu berkelah, bersiar-siar, pakai skirt kembang warna putih, topi besar menutup muka, cermin mata besar.Then, jalan tepi pantai. ewah.

10. Kadang-kadang tertekan.Saya sedang mengatasi situasi ini.

 

Kamu ada tak rasa seperti saya? Jun 15, 2010

Filed under: Aku suka Semua — mayyaclassic @ 9:39 am

Kalau betul kita berkongsi perasaan yang sama

Tentu semua akan rasa apa yang saya rasa

Dulu-masa tadika, Bila Mazrin aka Pak Itam tolak saya dari atas papan gelongsor,

Sampai berdarah lutut saya,

Saya sekadar sepak dia kat perut,

dan saya terpaksa menjawab dengan emaknya hal sebenar,

Bila dia jerit sakit,

Saya gelak,

Tapi, bila kawan baik saya sendiri patahkan mata pensel yang dia pinjam dari saya

Saya jadi sedih, Sampai hati dia rosakkan pensil saya, Saya sayang dia, tak nak marah dia,

Saya simpan dalam hati

Masa di sekolah rendah, bila budak nakal kelas sebelah tarik tudung saya sampai terlucut semua

 Saya setakat jirus dia dengan bekal air milo suam yang saya bawak biar baju dia basah, biar melekit-lekit

Tapi, Bila kawan baik saya enggan ajar not-not lagu Bunga Melur dengan menggunakan accordion, 

Saya kecewa sangat rasa macam tak nak belajar muzik lagi dah untuk seumur hidup

Hakikatnya, saya memang tak pernah belajar bermain muzik setelah itu.

Bila zaman menginjak dewasa,

Di universiti,

Saya lansung tak ambil peduli kalau Prof Ataul Haq si kuku besi yang mengajar subjek Introduction to Economic 1 itu memanggil saya ke depan kelas dan menjelaskan pada semua kenapa saya hanya meletakkan tugasan di atas rak di luar biliknya, dan bukannya menyerahkan ke tangannya sendiri. Pensyarah pintar dari Bangladesh itu merah menyinga matanya bila saya beralas-alasan yang tak munasabah di depan 30 pelajar lain. Malunya saya dimarahi.

Tapi, sungguh, saya tak segan dan saya tak ambil hati dengan hal itu. Tapi saya sangat terasa hati bila saya kawan baik saya tak memberi maklumat bahawa kelas Media and Muslim Society dibatalkan pada hari itu.

 Sedangkan tidaklah membazir masa dan tenaga pun, sebab jarak kelas saya dengan kolej kediaman hanyalah mengambil masa 5 minit perjalanan.

 Saya simpan rapat-rapat dalam hati rajuk saya itu.

Hari ni, bila ada orang yang dengkikan saya, menyepak, mengkarate, menikam, dan memfailkan saman terhadap saya, saya hanya tersenyum dan mengharapkan Allah beri kekuatan untuk saya bangkit.

Dan sekarang saya terus bangkit dan lari dari mereka dengan seolah-olah berlari di atas travellator.

Tinggalkan si pendengki itu sejauh-jauhnya.

Tapi bila orang yang saya sayang membalas email saya dengan font arial bersaiz 14, dengan penjelasan yang panjang lebar siap dengan tanda soal di hujungnya, tiba-tiba hati saya terus mengecut,

Tonik untuk hati Al-Jabbar takkan mampu lagi mengembangkan semula hati saya.

Hati jadi kecik. Bukan saya marah, tapi saya rasa sebak.

Bukan juga sedih, tapi saya rasa bersalah kerana membiarkan orang yang saya sayang rasa serba salah kerana saya. Sentap.

Normalkan perasaan ini?

 

Lagenda Budak Setan

Filed under: Aku suka Semua — mayyaclassic @ 4:08 am

Saya tak merancang untuk  bergedik-gedik menonton Lagenda Budak Setan di layar lebar. Saya mahu menonton Karate Kid yang lincah dan comel tu. Jaden Smith, walaupun masih di bawah umur, tapi dia ada karisma sendiri; bak budak-budak comel yang sedang tarik tangan saya untuk beli aiskrim di funfair, saya tersihir. Tapi, akibat ketiadaan tiket;tiket ada tapi depan sekali,posisi yang boleh menyebabkan trauma di leher untuk dua hari, saya memilih untuk menonton LBS di GSC Mid Velley tayangan jam 12.15 malam.

Lepas makan (baca:melantak) pizza,saya dan Mai Salamin terus beratur dan berjalan lambat-lambat macam siput bab1 untuk mendapatkan tiket. Masih belum buat keputusan muktamad, sehingga tinggal 1 pasangan sahaja lagi di depan kami, kami telah pun bertentang mata mengangguk2 takzim dan sepakat menonton LBS. Dapat tiket, kami terus naik ke Cititel, zzz sampai jam 11.50 pm.

Tepat jam 12.18 am kami masuk, lewat 3 minit sebab tunggu sorang kawan lagi. Roh LBS terus meresap sebaik kami masuk dalam hall. Jalan cerita agak menarik, tapi selepas adegan percintaan antara Kasyah dan Ayu, seluruh jalan cerita adalah tentang ayer mata. Baru je Kasyah membelakangkan Ayu untuk pergi melunaskan kajian untuk pengajian, Azmi terus muncul membawa bala bencana maha dahsyat dalam hidup Ayu.

Bermula dengan terpaksa bernikah dengan Azmi tanpa rela,dia didera perasaan akibat diabaikan Azmi. Pendek cerita,tragis.

Penghujung cerita adalah amat kurang menarik, bila Ayu bertukar watak dengan pelakon baru yang saya tak kenal, kaku sungguh. Mujur lah kehadiran watak Fazura sedikit mencantikkan jalan cerita.

Dan di akhir cerita,saat melangkah keluar dari pawagam, seperti tipikal Melayu yang lain, saya merasakan bahawa apa perlunya saya membayar RM12 untuk menonton filem ini sedangkan saya boleh muat turun secara percuma selepas 2 3 minggu filem ditayangkan ;p

Oww, satu bahagian yang saya amat suka dalam filem ini adalah foto-foto Ayu yang kononnya dirakam oleh Kasyah. Menarik sungguh. Artistik.

Bahagian kedua yang saya suka tentunya runut bunyi filem ini:Bila cinta oleh Filianti Vlee ( who’s she?)

Bila cinta kini
Tak lagi bermakna
Yang ku rasa kini
Hanyalah nestapa
Ditinggalkan cinta masa lalu

Dulu kau tawarkan
Manisnya janjimu
Yang ku sambut itu
Dengan segenap hatiku
Bila engkau pergi
Tinggalkanku

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Ternyata memilih
Cinta yang fana

Perginya dirimu
merobek jantungku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan

Hilangnya cintamu
Menusuk hatiku
Hingga ku terjatuh
Dalam harapan
Uuu…
Dalam harapan

 

Hari ni saya nak lompat tinggi-tinggi Mei 27, 2010

Filed under: Aku suka Semua — mayyaclassic @ 10:04 am

Saya rasa nak lompat tinggi-tinggi sampai ke awan. Kalau boleh saya nak lompat tinggi sampai keluar dari ruang graviti. mahu terawang-awang di kawasan graviti sifar. Agar dapat melihat seluruh cakerawala yang berjiran dengan bumi;yang selama ini kita hanya mampu melihat bulan. Marikh, Zuhal,Utarid semua tu, saya tak tahu pun lokasi mereka di mana walaupun pernah hafal masa di Tingkatan 1 dulu. Saya nak saya rasa ringan satu badan, terbang bebas, jika perlu pakai kasut itik untuk menambah kadar rintangan angin pun, saya akan pakai. Biarlah,saya sorang sorang.

Saya ada tabiat suka berada di tempat tinggi. Rumah saya rumah kayu dan batu dua tingkat, saya suka menjengah ke luar rumah dari tingkap atas, dimensi penglihatan lebih luas. Kampung saya, Guar Tinggi, daerah Titi Tinggi. Tinggi belaka. Anda tak tahukah bahawa guar itu bermaksud bukit yang kecil, tak tinggi mana. Saya tak ada pengiraan spesifik berapa tinggi. Dulu, dari atas guar itu la saya, dan sepupu saya Anim, selalu lepak. Ataupun, ada adik saya, atau, adalah satu nilai tambah sekiranya ada sekumpulan anak-anak dari Perkampungan al-Arqam berdekatan melepak sambil berlatih nasyid di atas guar tersebut. Merdu shahdu merayu-rayu. Saya suka. Dari atas guar itu, saya dapat tengok segala sawah bendang, Empangan Timah Tasoh Ladang Tebu dan segala apa yang saya dapat lihat hingga ke penghujung horizon.

Saya juga suka panjat gunung di sana dini hingga kaki saya tercedera akibat terjatuh. Hingga itu, saya tak mendaki lagi.

Saya suka ke Genting Highland. Bukit, nyaman dan sejuk.Tinggi.Saya suka Solero, sebab tinggi, saat jentera sampai ke tahap paling tingg, saya rasa nyaman, dan setibanya saat solero menghempas saya ke bawah beberapa kali, saya rasa seperti jantung saya tertinggal di atas sana, sedangkan nyawa saya merasa seperti 2 detik jaraknya dari soalan pertama Mungkar dan Nakir, “Maa Rabbuka”.

Saya juga suka Tanah Tinggi Cameron, lagi sejuk, lagi nyaman dan lagi ada seperti perasaan terbuai-buai seperti video klip kumpulan Terra Rossa; Bunga Angkasa. Kenangan yang akan saya bawa pulang dari Cameron ialah si puspa Rose yang akan saya keringkan dan warnanya kekal cantik. Saya sayang, tapi saya dah buang.

Sekarang saya suka sensasi kelajuan dan ketinggian kapal terbang yang berupaya membawa saya tinggi..Saya dapat melihat seperti Google Maps.

Hari ni, saya suka mahu lompat kerana, kesakitan di kaki saya sudah berkurangan.

Dan perkara kedua saya mahu melompat ialah kerana keserasian kerja saya di sini. Tadi saya mengira MVI- Media Value Index, iaitu perkiraan untuk mendapatkan nilai berita di Suratkhabar arus Perdana di Malaysia ( Perdana, Harakah, Roket, Mistik itu semua tak termasuk ye) serta media lain seperti Majalah dan Televisye). Cara kiraannya adalah jumlah kolum x tinggi (cm) x media rate ( berbeza untuk setiap surat khabar) + Color Surcharge. MVI sejak saya bekerja di sini adalah 100% meningkat berbanding sebelum saya bekerja. Ini adalah kepuasan.

Saya mahu lompat. Iyahhhh iyahhhhhh iyahhhhhhh. Tak sampai jugak ke cakerawala. Bersyukur la masih di bumi. Di cakerawala tiada Cream Karamel sedap!!!

 

Marilah!Saya nak cerita tentang kasut April 26, 2010

Filed under: Aku suka Semua — mayyaclassic @ 10:30 am

Minggu ini dan minggu lepas, hidup saya dikelilingi hal hal dan permasalahan kasut.Kasut telah menjadi perkara yang teramat penting bagi saya kerana saya perlu berkejar ke sana kemari.Saya agak cerewet tentang hal-hal kasut, tapi kasut adalah perkara yang paling senang saya beli berbanding baju dan seluar dan baju kurung dan kain tudung. Sebab, hanya sediakan kaki, nah, bersedia untuk membeli tanpa perlu bersusah payah masuk ke bilik persalinan dan melakukan hal hal lain yang amat leceh.

Pertama, hari Isnin, saya perlu menjelajah kuari dan memanjat cement mill dan ke sana dan kemari. Jadi saya perlukan kasut yang memberikan perlindungan sepenuhnya. Nah, safety boot. Lansung tak seksi. Keras macam batu, kalau dihempap besi, besi yang akan patah, itu lah kekuatan safety boot ini. Dan sebenarnya, saya baru dapat safety boot ni untuk diri sendiri,sebelum ni, saya selalu pinjam dari store sahaja. Sekarang saya mendapat yang baru!

Pada hari selasa pulak, saya hendak ke Key El. Ada kursus di Bukit Bintang. Selayaknya Bukit Bintang tu tempat membeli belah, bukan tempat kursus kan? Saya tak peduli, saya hendak kursus di Bukit Bintang jugak. Kursus tu sangat best, antara assignment yang kami kena buat ialah pergi menjelajah hotel di sekitar Bukit Bintang dan dapatkan Event Pack( yang ada risalah, harga, promosi dan iklan di dalamnya). Para wakil jualan dari Park Royal, Melia Hotel, Berjaya Time Square Hotel, Westin dan Marriot mesti tengah kembang semangkok mengingatkan yang kami sekurang-kurangnya akan menempah bilik untuk majlis majlis, paling kurang pun, untuk Sidang Akhbar. Hakikatnya kami hanya mendapatkan bahan untuk tugasan kursus sahaja. Terima kasih untuk Teh Hijau yang damai tu ye, Melia Hotel!

Kasut!Saya mahu pakai kasut kelabu saya ni untuk ke Kuala Lumpur.Padan sangat lah dengan seluar hitam dan jaket kelabu saya. Tapi, bila saya pakai kasut yang saya beli dari Rorine ni, saya rasa macam sedang pakai but untuk turun menoreh. Berbunyi-bunyi pulak dalam kasut. Macam but yang berjemur embun di tepi pondok menoreh, pagi-pagi, bila pakai, ada air dalam but, berbunyi-bunyi. memalukan.merugikan duit saja. Nak tak nak, saya terpaksa pakai kasut hitam open toed saya yang tak berapa baru. Tragik,berbunyi juga. tapi bunyi tapak kasut. Ketak-ketak-ketak! Malu, tapi masih boleh dicover lagi. Caranya, jalan dengan konfiden, tegakkan wajah dan jangan pandang kiri kanan. Jangan buat muka bersalah. Lebih baik dipandang sombong dari dipandang “eyy, miskinnye, pakai kasut takder tapak, sebab tu la berbunyii”. Inilah dia kasut but motong getah perabih duit:

Tadi kan saya saya dah kata, shopping adalah lebih afdhal dari kursus di Bukit Bintang, jadi saya betul-betul mengambil kesempatan untuk shopping. Saya beli dua pasang kasut. Satu, kasut biasa untuk kerja, open toed ( Mas, housemate saya dulu, panggil kasut open toed sebagai kasut mencarut, sebab sengaja menayang sedikit jari kaki di hujung kasut) dari Vinnci. Sederhana, tiada gedik-gedik, tiada perasaan berlebihan. Sewaktu di Kaunter pembayaran, harga tadi yang sekian-sekian, telah kurang RM10 menjadi sekian sekian. Eh, kenapa ada less? saya tanya. ‘Memang ada voucher diskaun RM 10, cik”. Laaa, awat tak habaq awai-awai, kalau tak, saya beli dua! Tengok, ini lah bukti saya membaca News Straits Time, dengan iklannya berbunyi, People save more or spend more bila ada sale?.

Saya paling berminat untuk cerita pasal kasut yang keempat ni. Kasut ni telah lama menjadi igauan saya, sejak kali pertama saya melihat Liyana Jasmay pakai kasut macam kasut saya ni dengan Jeans carrot cut aka slim fit. Sungguh elegan dan nampak kukuh walaupun tinggi.Setelah tulang-belulang kaki saya hampir mereput akibat banyak jalan di Sungai Wang, akhirnya saya jumpa dengan cinta hati pandang pertama saya ini di Voir. Saya beli dengan harga sekian sekian. Malamnya, di Cititel Mid Valley, saya mulakan operasi dengan cinta hati ini. Saya bersiap-siap untuk turun membeli-belah-tingkap. Minit pertama saya pakai kasut ini dengan perasaan yang-tak-tau-nak-habaq. Girang. Minit kelima saya pakai dan turun ke Mid Velley, saya ada perasaan seperti, di Malaysia ini, tak ada orang lain yang lebih cantik kasutnya selain saya. Minit ke sepuluh bersamanya, saya rasa saya sangat tinggi, dah pun layak menjadi model, 170cm, ketinggian bersama kasut ini. Sekurang-kurangnya model plus size. Minit ke dua puluh, saya  duduk di bangku keliling tiang di The Atrium dan mula lihat persekitaran; Yang pakai kasut ini hanya yang berwajah model, yang tinggi, yang seksi, yang jaga muka, dan yang jalan dengan boifren yang seperti ayah mereka, botak-botak sikit. Yang luar dari ciri disebutkan,tak ada yang pakai kasut macam kasut saya. . Kenapa.Minit ke 30, setelah kembali berjalan setelah 3 minit berehat, saya rasa sengal kaki. Kaki saya sakit. Sebab kasut ni. Sebab dia tinggi. Masuk minit ke 40, saya sudah tidak dapat bertahan lagi. Saya sangat sakit kaki.

Kesimpulan saya tentang kasut ni.

1) Cantik, tapi menyiksakan, patutlah hanya orang yang  melawa-lawa saja pakai kasut ni untuk shopping. No pain, no gain kata depa!!

2) Sekiranya saya perlu menjadi usherer untuk event, ( terdekat adalah malam anugerah ) maka saya hanya akan pakai kasut ni 4 minit sebelum majlis dan terus tanggalkan bila semua tetamu masuk dewan, yang mengambil masa 30 minit. Kesengsaraan hanya dirasai setelah 40 minit pakai.

3) Sekiranya saya perlu pakai kasut ini untuk ke majlis perkahwinan kawan-kawan,saya perlu parking di tepat paling hampir dengan khemah makan, tak perlu jalan jauh2. Dan oh!ya! tidak boleh masuk dan melihat-lihat bilik pengantin, sebab gancunya, sukar sekali dibuka.

4) Setelah membeli kasut ni, dan bersuka-suka, baru saya terfikir. Kemana saya hendak pakai kasut ni selain dari event dan kenduri. Ada peluang dan waktukah?Sementelah rutin saya, seawal subuh turun menoreh getah, selepas Dhuha, pergi meletupkan kuari, petang berjualan ikan masin dan pekasam di kuala dan malam menjadi bomoh hujan dan kadang-kadang  bomoh barang hilang,ada ke waktu untuk pakai?

4) Hajat hatiku tercapai, inilah hadiah untuk diri setelah penat lelah memanjat kuari pada hari Isnin.

 

Edensor: Sekarang ini saya rasa macam mau tak mahu baca

Filed under: Aku suka Semua — mayyaclassic @ 8:26 am

Aneh sekali saya sekarang ini. Mendapat novel Edensor, novel keempat Andrea Hirata yang saya beli setelah Laskar Pelangi, Maryamah Karpov dan Sang Pemimpi membuat saya seperti sedang makan lolipop perisa asam boi.  Semua novel kaya penulis bernama pelik bagi orang Islam Indonesia ini buat saya seperti sedang hendak membuat paragliding dari Bukit Jugra. Berdebar-debar, teruja, rasa hendak mempunyai deria ke-enam yang dapat digest isi buku ini dengan sekilas pandang saja.

Saya tidak tahu di mana dia belajar bahasa Indonesia yang tinggi, tapi bersahaja. Kata-kata yang sebahagiannya kita hanya mahu gelak dan sebahagian lagi kita rasa sangat perlu berfikir atas semua perkara yang sedang berlegar di sekeliling kita.

Saya, jika diberi peluang untuk hidup sekampus dengan Andrea Hirata ini dulu, saya akan berkawan dengan dia, mendengar jenaka-jenaka sinis dia, dan menikmati pengalaman hidup dengan dia. Sebab dia dah buat saya menjadi lebih gembira;di samping gembira kerana saya ada diri saya, iman, keluarga dan Mursyid.

Oww, lupa, fokus post kali ini adalah Edensor. Novel Edensor adalah kelansungan dari 3 novel sebelumnya. Cerita tentang bagaimana mereka (Ikal dan Arai) sampai ke Perancis dengan ilmu pengetahuan, dan bagaimana pada malam pertama mereka tiba di Sorbonne, mereka tidak dilayan ( kerana mereka pendek, berwajah Asia, berhidung penyet dan rambut kerinting) dan terpaksa tidur di luar dengan suhu  negatif puluhan darjah, tetapi mereka dapat atasi masalah itu hanya dengan ilmu. Edensor adalah sebuah tempat impian Ikal untuk dilawati sebab dia baca tentang keindahan Edensor ni menerusi buku cerita yang A Ling hadiah. Bila saya taip Edensor, gambar-gambar ni muncul kat web. Edensor tu dekat-dekat dengan Shieffield. Dan saya tergedik-gedik mahu kesana pulak seolah-olah saya baru menjual 25 ekor lembu daging sebelum hari raya haji.

Selain itu, ada cerita tentang ragam pelajar kelasnya dan..dan..dan..sebenarnya saya belum pun menghabiskan novel ni, tapi saya telah pun membuat kesimpulan tentang kegembiraan membaca novel ni.

Saya tak mahu menghabiskan bacaan ini kerana saya sangat rugi kalau saya habiskan. Kalau saya habiskan naskhah ini, nanti saya nak baca apa pulak. Saya percaya Andrea Hirata tak akan larat menulis novel untuk saya baca setiap hari seperti surat khabar. Kalau boleh saya hanya mahu baca Edensor sehelai setiap hari dan menikmati isi dan makna cerita sampai ke akar umbi.  Menutup segala keinginan untuk tahu apa yang tertulis pada muka surat seterusnya.  Tapi, bolehkah saya? Dibuat perbandingan, novel hendak dibaca semahu-mahunya, tapi kalau baca Quran itu, sudah ditetapkan, setiap hari mahu baca satu atau dua muka surat sahaja selepas maghrib(dan tanpa mahu ambil tahu makna lain ayat alquran itu selain perkataan Allah, allazi( iaitu) yaumul akhirah ( haru akhirat) tho’am ( makanan ) dan nama-nama lain bagi Allah sahaja. Saya jadi malu untuk berhadapan dengan Allah yang memberi rezeki untuk saya beli novel ini secara halalan toyyibah. )

Ampunkan dosaku.