Mayyaclassic’s Weblog

marilah sama sama hindari kebosanan dalam hiduppp

Latifah? Seriusly U dah tunang? Jun 29, 2011

Filed under: Pelbagai — mayyaclassic @ 3:50 pm

Apa terkejut-terkejut?Aku benci orang buat terkejut camni. Korang ingat aku tak berperasaan?

Yeah, semua orang sangat terkejut bila tau aku dah bertunang. Banyak sebab yang buat mereka terkejut mengalahkan beruk mak yeh(kenapa perlu mak yeh?) bila dapat tahu saya bertunang, terutamanya kawan seuniversiti dan kawan sekolah.

Antara sebab yang dinyatakan:

1) Saya tak pernah menunjukkan ciri-ciri seorang yang serius dalam hubungan

– Zaman sekolah, dengan muka saya yang hitam legam dan jerawat penuh muka, ditambah dengan spek tebal dan kurus cam cicak, saya menonjolkan ketokohan untuk menjadi seorang bujang tegar di masa hadapan, (and it really happened until i am reached  age 26 and 6 month. Tak ada budak lelaki pandang saya (err kecuali la yang monyet2 tu, tu pun sekadar monyet terkena belacan, habis belacan, hilanglah kegatalan)

– Zaman Universiti,saya ada dua topeng, topeng 1, saya pelajar dungu di kelas, gugup memberi jawapan tentang teori komunikasi, teori Freaud, dan even worse, penggunaaan software SPSS dalam kelas statistik Saodah Wok membuatkan saya dinilai sebagai kesian-mak-kau-lahirkan-kau membuatkan lelaki berfikir2 10 kali nak memandang saya. Topeng 2 pulak, saya tangkas dalam kesibukan berpersatuan mengalahkan Rafidah Aziz, berdebat, pembentangan kertas kerja, laporan, masuk hutan keluar hutan, membuatkan saya tak kuasa untuk  memandang lelaki walaupun dari segi penampilan ada sedikit perubahan. Siapa berani berdampingan dengan Ketua persatuan yang selayaknya dipimpin lelaki? Maaf, masa ni saya lansung tak ada kelembutan seorang wanita.

2) Saya suka main-main

– Kawan baik saya masa zaman universiti , Mis, adalah seorang yang paling saya boleh kaw tim pasal lelaki. Others just cant understand us. Mis minat lelaki ala-ala jepun dan korea.Ada 3 lelaki yang dia betul2 admirer dulu, yang pertama, mamat indon yang tak diketahui asal usulnya, budak Communication, gemar bertopi, yang kedua, pelajar ilmu wahyu yang rock, minor communication, gaya ala jepun  jugak(sebenarnya kawan sekumpulan belajar saya), dan seorang lagi, keminatan saya jugak, budak Economics yang dah berawek, tak tau nama, mak bapak dia sapa, apa makanan kegemarannya. Tapi dia suka buat gaya sedang dalam video clip drama korea. Dia suka termenung di atas tembok, bersandar di pokok, bersandar di tiang lampu sambil tangan dalam poket. hohh, beliau melankolik, tapi Mis suka.

-INI RAHSIA BESAR SAYA. Saya pulak, tak seperti Mis yang setia dengan minatnya, saya suka semua objek indah depan saya. Mata keranjang. tapi percayalah, saya hanya minatkan seseorang itu kurang dari 3 hari. lepas tu, saya akan terus lupa siapa yang saya minat, dan kenapa saya minat. Kecuali minat saya pada Rexhepi sebab saya suka English accentnya, berpanjangan until the day he went away for good(ini saya akui sejujurnya). Inilah antara penyumbang kenapa saya tiada boyfriend dulu, sukar untuk retain keminatan terhadap sesuatu objek untuk jangka masa yang lama. (yer, saya macam budak autisma)

3) Masalah komunikasi

– Dahulu saya adalah seorang yang lurus-ke-titik (straight to the point). Tak ada lansung ayat berbunga2 yang keluar dari saya. Kalau saya tak suka, terus cebik muka, cakap sepatah dua, dan terus blah. tapi sekarang saya sudah agak pandai berdiplomasi dan empati. 

Jawapan saya untuk semua usikan tadi mudah,  Allah tahu, tapi menunggu (Pak Andrea, aku rindu kamu)

– Ini sukar untuk diulas. Takdir Allah jua yang menentukan jodoh pertemuan. Allah membuatkan saya menunggu sehingga usia 25 tahun barulah Dia anugerahkan intan kepada saya. Mungkin Allah tak kurniakan kekasih pada umur 15 tahun kerana tak mahu saya berdating dalam bas semasa pergi menonton gig Butterfinggers di Alor Setar yang tentu-tentu mak ayah saya akan tibai dengan rotan. Mungkin Allah tak kurniakan saya kekasih semasa umur saya 18 tahun, saat berkeseorangan di Kuala Lumpur pertama kali dalam hidup kerana untuk mengajar saya menjadi lebih berdikari dan kuat. Dan mungkin juga saya tak dikurniakan kekasih pada umur 20,21,23,dan 24 kerana Dia mahu saya menumpukan belajar dan berbakti pada masyarakat dan persatuan  untuk membekalkan saya dengan ilmu untuk menempuh alam kerja. Nah, bila Dia kurniakan saya kekasih pada umur  saya 25 tahun, saya sudah pun  mantap, fikiran stabil dan matang, berpendapatan, berkenderaan,dan mampu mengendalikan hal-hal percintaan seperti orang dewasa. Berfikiran terbuka. Mak ayah tidak takut lagi kalau anak gadisnya seusia 25 tahun mempunyai pasangan kekasih, sebab tak ada orang berumur 25 tahun bercinta berpelukan dalam bas untuk pergi tonton konsert Justin Bieber!Percintaan pada umur 25 tahun adalah untuk ke arah sebuah perkahwinan.

Dan, inilah ceritanya, saya sudahpun bertunang dengan Mohd. Mursyid dan sedang bersedia untuk langkah seterusnya.Entri lepas ni saya akan ceritakan tentang majlis saya.

 

 

 

Serius lama tak pos new entry Jun 28, 2011

Filed under: Pelbagai — mayyaclassic @ 10:49 am

Lalalala love is in the air. Finally.

Sebab aku lama tak menulis ialah aku sangat boring nak membebel bebel sebab aku ada sangat banyak benda nak buat.

Benda yang berlaku selama aku tak tulis journal ni ialah aku dah jadik kaya sikit dari dulu-dulu sejak boss besar umumkan bonus yang tak ingat-ingat dan kenaikan gaji mendadak yang tak masuk akal (sila cemburu). Dengan semua tu, saya telah berjaya melunaskan hutang2 lapuk dan renovate rumah serta hiasan dalaman untuk bilik tidur mengikut konsep modern english. (yang English tu 20% jer).

Dari ruang lapang macam dewan orang ramai ni, saya ubah jadi dua bilik, bilik saya yang bahagian ada pintu tu yang finally digantikan dengan dengan tingkap.

inilah hasilnya bilik saya, semua konsep dan hiasan dalaman saya lakukan sendiri.

Haruslah tunjuk bahagian fevret saya..abaikan selimut fevret saya di bawah bantal tu(saya beli di india tau, 6 tahun yang lepas, masih elok lagi)

Semua  benda ni berlaku sejak April lepas. Saya take charge semua design, warna, material etc. Asalnya ada satu bilik jer, tapi dipecahkan jadi 2 bilik ( mak saya anak ramai), so terpaksa la terima walaupun bilik sempit sikit. Gambar kedua tu, ialah gambar hiasan dalaman kegemaran saya. Semua hiasan tu terhasil melalui kerajinan saya melawat website Martha Steward dan hasil lepak-lepakan saya di Ikea. Semua DIY. Bunga hijau ala Inggeris tu saya buat sendiri menggunakan si bola hijau dari kedai Rainbow, pasu dari IKEA, dan batang kayu dari bunga lama-lama mak saya. nanti saya letak tutorial macam mana nak buat. semua lilin dan tapak lilin dari IKEA. Frame gambar konvo saya ngan raja dan ratu hati saya juga dari IKEA. Oww, rak putih tu jugak dari ikea. dan last sekali bingkai cermin dari IK err dari Pasaraya Hafifah,Kangar, it cost me RM 24 tapi it stand out among all kan? ( ini saya pi beli dengan Mucid saya at the very last minute before our E-Day. Dan ada hiasan comel tempat meletak cincin dari Mucid saya yang berwarna gold masa hari E-Day saya. Ada lagi barang2 lain dari IKEA yan saya tak display, macam crowded pulak nanti. Semua barang tu saya hangkot naik flight ke Perlis, angkat bawak naik atas flite okay, instead of check in, sebab they are quite fragile dan manja. Instead of the conventional meja solek, saya guna console table yang lebih practical untuk saya guna sebagai meja tulis dan meja hiasan kemudian hari. Dan gambar bawah sekali ialah tempat kegemaran saya dengan hobi hakiki saya. zzz. Yeah, saya pilih putih untuk kebanyakan hiasan dalaman saya. ye la, baru moden. Curtain pilihan saya sangat simple dan murah, beli di Jakel. Kakak ipar saya jahit for free. Katil tu yang sedikit membuat saya fikir 4 kali sebelum beli, dengan 3 kali melawat kedai sebelum beli. Katil dan console table dibeli di Kangar. Oww, cadar tu, putih jugak, beli di Jakel dengan harga runtuh. Cantik dan selesa dan rasa nak lempang anak sedara saya bila dia conteng di satu bahagian dengan highlighter pen berwarna pink on my E-Day. oh.Oww sila abaikan selimut di bawah bantal tu. itu peneman sejati sejak 6 tahun lepas.

 
Ok, lepas ni mungkin saya akan kongsi gambar hari gembira saya bersama tunang tercinta, Mohd. Mursyid Che Ahmad dan kisah perjalanan saya ke Thailand dalam misi merapatkan silaturrahim dengan sedara mara di sana.
 
Err, perlu ke saya cerita kisah saya nak lempang orang yang paham bahasa dan tak  tahu apa dia nak dalam hidup selain daripada memberi arahan bodoh kepada orang lain? jika jawapan anda Ya, taip Wai A, dan hantarkan ke sana, sanaaa, sana la.