Mayyaclassic’s Weblog

marilah sama sama hindari kebosanan dalam hiduppp

Sepetang di Wang Klian Januari 29, 2010

Filed under: Aku suka Semua — mayyaclassic @ 9:25 am

Hari Ahad lepas, saya mengekori kaum kerabat saya untuk ke pasar sempadan di Wang Klian. Seperti biasa, untuk shopping tingkap dan saya tak berhasrat untuk membeli apa pun. saya cuma hendak mencuba camera baru saja. tapi saya macam malas nak bergambar bersungguh-sungguh dan tekun lantaran cuaca yang terlalu panas dan membuatkan saya pening kepala. Jadi, hasilnya adalah gambar yang malas-malasan sahaja.

Saujana mata memandang..sebetulnya, saya suka melepak atas bukit ni, sangat best.

Advertisements
 

Minggu ini saya…

Filed under: Aku suka Semua — mayyaclassic @ 4:39 am

Hari Isnin- Bekerja seperti biasa di Perlis office, pulang lewat, sumbat pakaian dalam beg, nak larikan diri dari rumah.tidor lewat.Ngantuk.

Hari selasa- bangun awal, melarikan diri sebelum matahari naik, sampai di KL jam 10.30am, berkerja di Mercu UEM, KL Central. Malam, dating dan melepak dengan Mucid, Nadya dan Roohi di Starbuck Mid Velley sampai tengah malam. Tidor lewat. Ngantuk.

Hari Rabu- Bangun awal, kerja seperti biasa di KL. sesampai di KLIA, flite delay 40 minit. Sampai rumah lewat. Ngantuk.

Kamis- Bangun awal. Mata bengkak, muka sembap. Kerja macam biasa di Perlis, dating macam biasa juga. Sampai rumah, layan fb sejekap. Tido awal. Ngantok

Jumaat- Kerja. Malam ada Dinner di Darulaman Golf Club, Jitra. Balik lewat, ngantok.

Semua akhir hariku, adalah mengantuk dan permulaan hariku juga sangat sengal minggu ni.

Tapi, apa apa pun tak pe lah, semua untuk hidup saya, career saya, masa depan saya.

Jom kita layan gambar MidVelley yang dah gedik nak sambut CNY. Merrah smua.membara, menyala nyala.

 Ada budak nyibuk dalam gambar, saya dah shrink gambar dia.

Pepatung berterbangan

 

Nostalgia HS Cafe Januari 27, 2010

Filed under: Aku suka Semua — mayyaclassic @ 8:24 am

Ini dah masuk tahun kedua saya tinggalkan UIA. Banyak juga benda yang saya dah lupa tentang UIA, tapi, yang pasti, satu benda ni saya tak akan lupa sepanjang hidup saya di UIA.

Banyak perkara pahit manis masam masin payau-payau kelat berlaku di HS cafe, atau nama penuhnya Human Sciences Cafe. Cafe Department saya la tu. HS cafe adalah tempat saya makan, tido time tunggu order, study cam cipan before quiz or midterm exam, tempat berpersatuan, tempat bergosip, merendek dan memerhati.

ok, cerita bab makan, makanan paling saya suka kat HS cafe tu, tandoori, dengan nan. Mamak punya. tapi tu lah makanan yang paling jarang saya makan, mungkin sebab saya malu dan malas nak beratur panjang. ow ya, saya suka makan tandoori hanya pada saat saat akhir saya di UIA. Dengan Mai Salamin, especially selepas balik kerja(practical, tapi stay dalam UIA).

Saya bukan kaki study, saya hanya akan study pada malam sebelum peperiksaan, sambil menulis point-point penting atas kertas kecik untuk kuatkan memori sahaja. Tapi akhirnya, kertas kecik tu lah yang saya usung kesana kemari, baca di HS cafe atau HS square. Paling suka membaca di tempat yang mengadap sungai.My best companion mestilah si Mis si Hantu Jepun.

HS cafe juga menjadi saksi kepada keaktifan pelajar-pelajar berpersatuan. Kat situ la kami makan sambil meeting sambil rapatkan ukhuwwah dan sambil cari calon calon suami dan isteri. Yang selalu ada di situ ialah Comrade(agaknya mereka chop lokasi bahagian atas tu selama-lamanya), Budak-budak Singapore, Titian Asli, sekali sekala, Censerve, BEN, err Maaruf Club jugak.

Bergosip dan merendek adalah aktiviti yang aku lakukan bersama-sama dengan coursemate, sama ada budak-budak PR atau Communication amnya. Gossip tentulah tentang lecturer ini begini, budak itu begitu, atau tentang program2 PR dan COSA. I miss my gossiping friend, kinda hard to see Warni, Zura, Mai, Shiela, Ima, Ita, Zul, Dila, Arin, Tonah, Dilla, owww Mis, Paan, errm eh, sapa lagi ek, bukan ramai ke?tak ingat. ,ow Epul.

Dan aktiviti yang paling kerap dilakukan ialah memerhati. Dan aktiviti memerhati atau mengusya ini dilakukan secara exclusive dengan Mis. Dengan Mis ja. Orang lain tak tau. Tu yang aku rasa cam nak sekeh ja budak Mis ni bila dia sombong sangat sekarang.Kami perhatikan segalanya sebenarnya. Dari manusia, tumbuhan, haiwan, sampai ke objek tak bergerak. Semua. Mis paling best kalau dapat usya si Ayub, budak Indon. Aku?ada laa. Walaubagaimanapun, kami berdua, secara sepakat dan muafakat, suka perhatikan sorang budak blues ni. tanpa sebab. yang pasti sangat blues, dan pelik, boleh, dia bersandar kat pokok sambil termenung, time tunggu bas di Aminah, dia akan duduk di tembok yang tingginya hampir sama tinggi dengan bumbung bus stop, haihhh, bestkan budak tu Miss.

Yang pasti, cafe HS membibitkan persaudaraan, memekarkan rasa cinta dan kasih sayang, merapatkan jurang dan menghabiskan duit PTPTN je. Makan makan makan.

 

Dua puluh satu pistol Januari 21, 2010

Filed under: Aku suka Semua — mayyaclassic @ 2:55 am

Do you know what’s worth fighting for?
When it’s not worth dying for?
Does it take your breath away
And you feel yourself suffocating?

Does the pain weigh out the pride?
And you look for a place to hide?
Did someone break your heart inside?
You’re in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I

When you’re at the end of the road
And you lost all sense of control
And your thoughts have taken their toll
When your mind breaks the spirit of your soul

Your faith walks on broken glass
And the hangover doesn’t pass
Nothing’s ever built to last
You’re in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I

Did you try to live on your own
When you burned down the house and home?
Did you stand too close to the fire
Like a liar looking for forgiveness from a stone?

When it’s time to live and let die
And you can’t get another try
Something inside this heart has died
You’re in ruins

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky

One, 21 guns
Lay down your arms, give up the fight
One, 21 guns
Throw up your arms into the sky, you and I

 

Permainan baru saya Januari 19, 2010

Filed under: Aku suka Semua — mayyaclassic @ 6:30 am

Ahhh, syioknya, akhirnya, apa yang diidam-idamkan menjadi kenyataan. NIKON D3000 dah pun berada dalam tangan. Tak sabar nak explore semua.Lama ni tunggu, baru dapat.

 

Sepetang di Kuale Januari 18, 2010

Filed under: Aku suka Semua — mayyaclassic @ 9:51 am

Hari Sabtu, petang, balik saja dari meluangkan masa bersama bos tercinta menyiapkan power point untuk presentationnya, saya mengekori keluarga saya berjalan makan angin di Kuala Perlis, sambil beli mentarang dan kerang. Mencuci mata sekali sekala dengan pasangan yang merendek baik punya, macam belangkas sedang mengawan. Sempat snap beberapa photo menarik.Senario yang selalu saya ingin lihat.

Selepas gerhana matahari pada hari Jumaat lepas, matahari berubah bentuk  menjadi empat segi!!huh, konfiden betul.

Sebuah kolek terdampar di tepian laut, mengharap di hantar ke samudera nan luas, apakan daya, lumpur hanyir menghalang laluan, biar ia terdampar sepi, sedang yang lain bergembira canda ria, bermanja dengan ombak di tengah laut. biarkan, biarkan mereka bermain ombak. Dan biarkan aku sepi-epilog sebuah kolek terbiar.

Mak ayah sedang membeli mentarang dan kerang besar. Tak pernah nampak kerang besar dan berbulu macam tu.

Ni pulak, senario biasa di pinggir kuala Sungai Baru, tempat jual macam-macam hasil laut kering, ada sotong kering, udang kering, ikan bilis, belacan, dan yang paling saya suka, ikan satay, sedap, dan agak mahal. Tapi ikan satay tu berasal dari Manjung, Peyrok.

Laa laaa laaa.

Dah habis shoping-shoping, makan-makan pulak kat tepi pantai depan Brasmana Hotel. Burppp, segalanya sedap.

 

Bubur Asyura Januari 14, 2010

Filed under: Aku suka Semua — mayyaclassic @ 10:52 am

Lazim bagi rakyat Malaysia untuk memasak bubur asyura pada atau selepas tarikh 10 Muharam dalam kalendar Islam. Ia telah menjadi adat terutama di kampung-kampung. Ada yang mengatakan bahawa amalan memasak  Bubur Asyura adalah satu signifikan bagi mengingati peristiwa Bahtera Nabi Nuh yang terdampar di sebuah bukit lalu mereka memasak makanan dari campuran berjenis-jenisah-buahan kekacang dan buahan.

Seingat saya kali terakhir saya melihat orang kampung saya memasak bubur Asyura adalah mungkin 20 tahun yang lepas, saya sudah ingat-ingat lupa. Meriah sungguh. Bukan tidak ada lagi orang kampung saya memasak bubur ini, cuma saya tidak pernah berkesempatan untuk turut serta melihat majlis yang diadakan hanya sekali setahun.

Pada tahun ini, Emak saya telah mengepalai pasukan wanita kampung saya untuk memasak bubur ni di rumah saya pada Ahad lepas. Tujuannya, hanya satu, untuk mengeratkan ukhuwwah sesama jiran di samping untuk menayangkan dua orang anak gadisnya pada orang kampung. Sungguhpun persiapan agak memenatkan, namun berbaloi.

Ini adalah rupa bubur asyura pada peringkat awal.

Ini pulak, proses mengacau daun. Uuuuu, tengoklah voguenye makcik saya dengan baju pink dan kasut pink. Aaaa, sesuatu yang menarik, perhatikan juga pengacaunya yang hijau tu, dibuat dari pelepah kelapa. Tujuannye, supaya tak panas tangan kot. Ntah, saya pun tak tau.Tapi nampak cool je, dan ringan.

Di atas adalah pertandingan mengayuh pengacau. Mak cik makcik dan kakcik mengacau dengan penuh tatasusila, 3 jam baru masak. hadeiii.

Haa,inilah hasilnya..yummy.

Bahan-bahan bubur asyura. Untuk kuantiti, tuan-tuan dah puan puan boleh tanya dengan nenek masing-masing.

1. Tepung jawi cap Gajah bunting, cap lain tak aci

2. Santan

3. Labu- Kuning

4. Keledek- Oyen

5. Kacang Hijau- Ijao

6. Kacang Hitam- Itam

7. Kacang Merah- Mewwah

8. Kacang kuda- kunin

9. Ubi keladi- Ungu

10. Kacang goreng- kekoko-kokoan

12. Jagung – kunin

13. Gula merah- ia tidak berwarna merah

14. Gula putih- tak putih pun, lutsinar apabila cair

15. Garam- untuk menambahkan sensasi pada rasa bubur.

Semua bahan-bahan ni, kacau dalam kawah nan sempit tu. Haaaa, dah pun siap, Chef Wan pun nangis makan bubur ni.