Mayyaclassic’s Weblog

marilah sama sama hindari kebosanan dalam hiduppp

Na byahun beti us ghar mein jismein na ho shauchalaya November 20, 2009

Filed under: Aku suka Semua — mayyaclassic @ 4:36 am

No no no, the abovementioned caption has got nothing to do with the Sivaji da Boss script nor the title of newly launched movie of Salman Khan or Rishi Kapoor. The caption means Won’t get my daughter married into a household which does not have a toilet.

Kikikiki, tergelak-gelak saya membaca artikel ni semalam. Aktivis di India atau secara tepatnya, di Haryana, sebuah daerah di kawasan utara India(sedap kan nama ni, sapa nak letak nama anak dia Haryana Najwa or Haryana Donatello?) sedang giat melancarkan slogan “ No toilet, no bride” atau dalam Bahasa Melayu kunonya, ‘takdak jamban, jangan gatai nak menikah ngan anak dara/mak dara/janda’.

Isu tandas ini adalah isu yang sangat taboo bagi masyarakat India ya tuan-tuan dan puan-puan.  Ini kerana mereka telah teramat maju, kenapa masih mempersoalkan tentang tandas sekiranya mereka memiliki tandas pusing sedangkan kita tiada?haih macam bunyi Ustazah Bahiyah bagi ceramah pulak saya. Yer, di Malaysia ni, tidak ramai yang mempelopori tandas pusing, iaitu,dengan pergi ke sesebuah tempat, padang ke, kebun pisang ke, ladang nyior ke, then pusing kiri, pusing kanan, pusing kiri sekali lagi, takder orang, on your mark, get set, squat, then lepas hajat. Huuuu, lega.Eeuu, bayangkan Shah Rukh Khan dan Kareena Kapoor pujaan ramai tu buat macam tu.

Inilah gambaran sebenar yang berlaku di India. Semasa saya ke India 3 tahun lepas, mau muntah hijau saya melihat tembok-tembok di tepi tepi jalan sana yang berbau hancing macam orang makan jering petai dan kerdas!Hal ini berlaku di tengah-tengah bandaraya New Delhi, bukan pekan! Klu yang lelakinya, dah tak pusing kiri kanan, unzip the trousers, zaaaas! Yang perempuan pulak, kalau nampak perempuan berselubung di tepi longkang atau tembok tu, kita faham la diorang buat apa. Goblok!!Sampaikan tembok tu penuh dengan corak-corak air kencing kering yang berkhasiat dengan urea dan ludahan creeeet creeet air sireh yang berwarna merah. Satu-satunya cara nak elakkan orang daripada kencing sesuka suki ialah dengan melekatkan gambar tuhan mereka di tembok-tembok tu. Tapi kalau dah buta tuhan tu, kencing je jugak diorang nih.

Sekarang barulah gomen India mereka sedar kepentingan tandas sampaikan kalau siapa-siapa buat tandas di rumah, akan dapat ganjaran kewangan. Wowwii, En. Gomen, saya nak buat empat tandas lagi kat rumah saya boleh?

Klu nak dibandingkan Malaysia dengan negara-negara lain, saya rasa Malaysia ni dah cukup dengan kemudahan tandas. Yang tak cukupnya ialah pemikiran rakyat kita yang tiga suku tak reti menjaga kemudahan tandas terutama tandas awam. Kalau di pusat membeli belah, tandasnya masih boleh tahan, tapi kalau tandas kat masjid memang tak boleh blah la. Saya pun tak faham kenapa tandas di masjid sangat teruk, tak kira di mana-mana pun, sedangkan ia adalah tempat suci.

Apa-apa pun, saya masih lagi memilih tandas Jusco Mid Velly sebagai pemenang di hati saya.Hoooyearghhh

 

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s