Mayyaclassic’s Weblog

marilah sama sama hindari kebosanan dalam hiduppp

I miss Blogging so much Mei 30, 2012

Filed under: Pelbagai — mayyaclassic @ 10:44 am

Fatin Liyana memang la boleh dapat rating tertinggi dan layak mendapat jolokan Celebrity Blogger. update blog setiap hari. Saya? haih.

Tentang saya sejak saya tidak berblog:

- Saya telah menjadi isteri kepada Mohd. Mursyid Che Ahmad.Bangga betul saya dapat berkahwin dengan dia, sebab saya sudah mempunyai telinga yang boleh mendengan segala bebelan saya. Ah..Bahagia.

ImageAh,

- Saya telah menjadi seorang yang super sibuk dengan segala kerja saya.

- Saya pernah berazam untuk memuat naik segala info terbaharu tentang saya supaya saya dapat mengimbau segala kenangan lalu. Eh! tiba-tiba saya teringat yang Friendster telah lenyap dari muka bumi. saya ada banyak kenangan dengan Friendster.

Ok. Daa

 

puisi malam sabtu Julai 15, 2011

Filed under: Pelbagai — mayyaclassic @ 4:44 pm

baru tadi aku masih di hari jumaat yang melelahkan

sekarang aku sudah di hari sabtu

aku di kampung

malam sunyi sepi

aku rasa nak lepak di dataran merdeka tiba-tiba

nak rasa bising.

 

Latifah? Seriusly U dah tunang? Jun 29, 2011

Filed under: Pelbagai — mayyaclassic @ 3:50 pm

Apa terkejut-terkejut?Aku benci orang buat terkejut camni. Korang ingat aku tak berperasaan?

Yeah, semua orang sangat terkejut bila tau aku dah bertunang. Banyak sebab yang buat mereka terkejut mengalahkan beruk mak yeh(kenapa perlu mak yeh?) bila dapat tahu saya bertunang, terutamanya kawan seuniversiti dan kawan sekolah.

Antara sebab yang dinyatakan:

1) Saya tak pernah menunjukkan ciri-ciri seorang yang serius dalam hubungan

- Zaman sekolah, dengan muka saya yang hitam legam dan jerawat penuh muka, ditambah dengan spek tebal dan kurus cam cicak, saya menonjolkan ketokohan untuk menjadi seorang bujang tegar di masa hadapan, (and it really happened until i am reached  age 26 and 6 month. Tak ada budak lelaki pandang saya (err kecuali la yang monyet2 tu, tu pun sekadar monyet terkena belacan, habis belacan, hilanglah kegatalan)

- Zaman Universiti,saya ada dua topeng, topeng 1, saya pelajar dungu di kelas, gugup memberi jawapan tentang teori komunikasi, teori Freaud, dan even worse, penggunaaan software SPSS dalam kelas statistik Saodah Wok membuatkan saya dinilai sebagai kesian-mak-kau-lahirkan-kau membuatkan lelaki berfikir2 10 kali nak memandang saya. Topeng 2 pulak, saya tangkas dalam kesibukan berpersatuan mengalahkan Rafidah Aziz, berdebat, pembentangan kertas kerja, laporan, masuk hutan keluar hutan, membuatkan saya tak kuasa untuk  memandang lelaki walaupun dari segi penampilan ada sedikit perubahan. Siapa berani berdampingan dengan Ketua persatuan yang selayaknya dipimpin lelaki? Maaf, masa ni saya lansung tak ada kelembutan seorang wanita.

2) Saya suka main-main

- Kawan baik saya masa zaman universiti , Mis, adalah seorang yang paling saya boleh kaw tim pasal lelaki. Others just cant understand us. Mis minat lelaki ala-ala jepun dan korea.Ada 3 lelaki yang dia betul2 admirer dulu, yang pertama, mamat indon yang tak diketahui asal usulnya, budak Communication, gemar bertopi, yang kedua, pelajar ilmu wahyu yang rock, minor communication, gaya ala jepun  jugak(sebenarnya kawan sekumpulan belajar saya), dan seorang lagi, keminatan saya jugak, budak Economics yang dah berawek, tak tau nama, mak bapak dia sapa, apa makanan kegemarannya. Tapi dia suka buat gaya sedang dalam video clip drama korea. Dia suka termenung di atas tembok, bersandar di pokok, bersandar di tiang lampu sambil tangan dalam poket. hohh, beliau melankolik, tapi Mis suka.

-INI RAHSIA BESAR SAYA. Saya pulak, tak seperti Mis yang setia dengan minatnya, saya suka semua objek indah depan saya. Mata keranjang. tapi percayalah, saya hanya minatkan seseorang itu kurang dari 3 hari. lepas tu, saya akan terus lupa siapa yang saya minat, dan kenapa saya minat. Kecuali minat saya pada Rexhepi sebab saya suka English accentnya, berpanjangan until the day he went away for good(ini saya akui sejujurnya). Inilah antara penyumbang kenapa saya tiada boyfriend dulu, sukar untuk retain keminatan terhadap sesuatu objek untuk jangka masa yang lama. (yer, saya macam budak autisma)

3) Masalah komunikasi

- Dahulu saya adalah seorang yang lurus-ke-titik (straight to the point). Tak ada lansung ayat berbunga2 yang keluar dari saya. Kalau saya tak suka, terus cebik muka, cakap sepatah dua, dan terus blah. tapi sekarang saya sudah agak pandai berdiplomasi dan empati. 

Jawapan saya untuk semua usikan tadi mudah,  Allah tahu, tapi menunggu (Pak Andrea, aku rindu kamu)

- Ini sukar untuk diulas. Takdir Allah jua yang menentukan jodoh pertemuan. Allah membuatkan saya menunggu sehingga usia 25 tahun barulah Dia anugerahkan intan kepada saya. Mungkin Allah tak kurniakan kekasih pada umur 15 tahun kerana tak mahu saya berdating dalam bas semasa pergi menonton gig Butterfinggers di Alor Setar yang tentu-tentu mak ayah saya akan tibai dengan rotan. Mungkin Allah tak kurniakan saya kekasih semasa umur saya 18 tahun, saat berkeseorangan di Kuala Lumpur pertama kali dalam hidup kerana untuk mengajar saya menjadi lebih berdikari dan kuat. Dan mungkin juga saya tak dikurniakan kekasih pada umur 20,21,23,dan 24 kerana Dia mahu saya menumpukan belajar dan berbakti pada masyarakat dan persatuan  untuk membekalkan saya dengan ilmu untuk menempuh alam kerja. Nah, bila Dia kurniakan saya kekasih pada umur  saya 25 tahun, saya sudah pun  mantap, fikiran stabil dan matang, berpendapatan, berkenderaan,dan mampu mengendalikan hal-hal percintaan seperti orang dewasa. Berfikiran terbuka. Mak ayah tidak takut lagi kalau anak gadisnya seusia 25 tahun mempunyai pasangan kekasih, sebab tak ada orang berumur 25 tahun bercinta berpelukan dalam bas untuk pergi tonton konsert Justin Bieber!Percintaan pada umur 25 tahun adalah untuk ke arah sebuah perkahwinan.

Dan, inilah ceritanya, saya sudahpun bertunang dengan Mohd. Mursyid dan sedang bersedia untuk langkah seterusnya.Entri lepas ni saya akan ceritakan tentang majlis saya.

 

 

 

Serius lama tak pos new entry Jun 28, 2011

Filed under: Pelbagai — mayyaclassic @ 10:49 am

Lalalala love is in the air. Finally.

Sebab aku lama tak menulis ialah aku sangat boring nak membebel bebel sebab aku ada sangat banyak benda nak buat.

Benda yang berlaku selama aku tak tulis journal ni ialah aku dah jadik kaya sikit dari dulu-dulu sejak boss besar umumkan bonus yang tak ingat-ingat dan kenaikan gaji mendadak yang tak masuk akal (sila cemburu). Dengan semua tu, saya telah berjaya melunaskan hutang2 lapuk dan renovate rumah serta hiasan dalaman untuk bilik tidur mengikut konsep modern english. (yang English tu 20% jer).

Dari ruang lapang macam dewan orang ramai ni, saya ubah jadi dua bilik, bilik saya yang bahagian ada pintu tu yang finally digantikan dengan dengan tingkap.

inilah hasilnya bilik saya, semua konsep dan hiasan dalaman saya lakukan sendiri.

Haruslah tunjuk bahagian fevret saya..abaikan selimut fevret saya di bawah bantal tu(saya beli di india tau, 6 tahun yang lepas, masih elok lagi)

Semua  benda ni berlaku sejak April lepas. Saya take charge semua design, warna, material etc. Asalnya ada satu bilik jer, tapi dipecahkan jadi 2 bilik ( mak saya anak ramai), so terpaksa la terima walaupun bilik sempit sikit. Gambar kedua tu, ialah gambar hiasan dalaman kegemaran saya. Semua hiasan tu terhasil melalui kerajinan saya melawat website Martha Steward dan hasil lepak-lepakan saya di Ikea. Semua DIY. Bunga hijau ala Inggeris tu saya buat sendiri menggunakan si bola hijau dari kedai Rainbow, pasu dari IKEA, dan batang kayu dari bunga lama-lama mak saya. nanti saya letak tutorial macam mana nak buat. semua lilin dan tapak lilin dari IKEA. Frame gambar konvo saya ngan raja dan ratu hati saya juga dari IKEA. Oww, rak putih tu jugak dari ikea. dan last sekali bingkai cermin dari IK err dari Pasaraya Hafifah,Kangar, it cost me RM 24 tapi it stand out among all kan? ( ini saya pi beli dengan Mucid saya at the very last minute before our E-Day. Dan ada hiasan comel tempat meletak cincin dari Mucid saya yang berwarna gold masa hari E-Day saya. Ada lagi barang2 lain dari IKEA yan saya tak display, macam crowded pulak nanti. Semua barang tu saya hangkot naik flight ke Perlis, angkat bawak naik atas flite okay, instead of check in, sebab they are quite fragile dan manja. Instead of the conventional meja solek, saya guna console table yang lebih practical untuk saya guna sebagai meja tulis dan meja hiasan kemudian hari. Dan gambar bawah sekali ialah tempat kegemaran saya dengan hobi hakiki saya. zzz. Yeah, saya pilih putih untuk kebanyakan hiasan dalaman saya. ye la, baru moden. Curtain pilihan saya sangat simple dan murah, beli di Jakel. Kakak ipar saya jahit for free. Katil tu yang sedikit membuat saya fikir 4 kali sebelum beli, dengan 3 kali melawat kedai sebelum beli. Katil dan console table dibeli di Kangar. Oww, cadar tu, putih jugak, beli di Jakel dengan harga runtuh. Cantik dan selesa dan rasa nak lempang anak sedara saya bila dia conteng di satu bahagian dengan highlighter pen berwarna pink on my E-Day. oh.Oww sila abaikan selimut di bawah bantal tu. itu peneman sejati sejak 6 tahun lepas.

 
Ok, lepas ni mungkin saya akan kongsi gambar hari gembira saya bersama tunang tercinta, Mohd. Mursyid Che Ahmad dan kisah perjalanan saya ke Thailand dalam misi merapatkan silaturrahim dengan sedara mara di sana.
 
Err, perlu ke saya cerita kisah saya nak lempang orang yang paham bahasa dan tak  tahu apa dia nak dalam hidup selain daripada memberi arahan bodoh kepada orang lain? jika jawapan anda Ya, taip Wai A, dan hantarkan ke sana, sanaaa, sana la.  
 

Ini Dilema Wanita Mac 15, 2011

Filed under: Pelbagai — mayyaclassic @ 3:14 am

Saya tak ada dilema kalau saya secomel dia

Awak pernah tak nampak orang duduk menghadap cermin lama-lama, sambil membelek tudung;kalau siapa yang pakai tudung bawal tu mesti hembus angin sambil terjuih mulut ke atas untuk kasi tudung jadi lentik. Mesti pernah kan?

Lepas tu, belek-belek muka, kot kot ada bulu mata terjatuh, kot-kot ada tahi mata telekat di hujung mata. Lepas tu pakai-pakai bedak, dan keluar dengan muka segar. Oooops. Tak, muka tak segar, penuh bertepung gomak. Bedak banyak tapi tak melekat di muka sebab muka berminyak dan menggerutu akibat lubang si pori-pori tersumbat. Pernah?

Saya sendiri pun pernah dan kerap alami. Saya kerap berjemur panas, suasana pekerjaan pula sentiasa berdebu dan kotor. Maklumlah, buruh kasar. Wajah penuh bertepek debu dan noda.Muka jadi berminyak dan kusam. (owww sangat komersial ayat kau).

Jadi untuk atasi masalah semua ini saya mengamalkan rejim penjagaan wajah yang tetap. Saya mencuci muka dengan gerakan membulat seperti yang disarankan Normala Shamsudin, 3 kali seminggu saya akan pakai scrub resepi saya sendiri pada muka. Saya pakai toner dengan kapas lembut. Kemudian saya pakai pelembap, kalau tak pakai pelembap ni memang lagi teruk la kulit saya. Kemudian saya pakai bedak. Tapi..hasilnya tetap mengecewakan. Ya saya tahu, saya dah lama tak mengunjungi spa untuk buat rawatan muka.

Sekarang, jerawat menghuni sebanyak-banyaknya di muka dan kepala. Bedak tak mahu melekat dengan cantik sebab wajah berminyak. Mungkinkah ini kesan resdong. Saya mahu penyembuhan segera. Tolong. Ini sungguh dilema wanita.

 

Edisi Peristiwa Bergambar yang lapuk lagi huduh: Tanah Tinggi Cameron Februari 25, 2011

Filed under: Pelbagai — mayyaclassic @ 4:34 pm

Seikhlasnya, saya ingin menabung duit sebanyak-banyaknya agar dapat membeli sebidang tanah di tempat yang tinggi dan dingin untuk dijadikan tapak rumah nanti. Secara idealnya, saya membayangkan Gunung Jerai, Bukit Fraser, Kundasang, dan tentunya Cameron Highland. Saya membayangkan saya menjadi manusia nomad di zaman moden. Oww, manusia nomad dengan bergincu MAC,dramatis sekali. Apa yang saya maksudkan sebagai nomad ialah, apabila musim hujan, saya berada di tanah biasa, mungkin Padang Besar, atau Kuala Lumpur, atau Sandakan dan menjalani kehidupan biasa sambil berjaga-jaga seandainya banjir melanda, roti gardenia serta kaya Aunti Rosi serta I-phone 3gs yang akan diselamatkan dulu. Dan, musim panas yang dinanti-nantikan pun tiba. Dasar perasan orang putih, seboleh-bolehnya saya mahu mendiami rumah berdindingkan ais pada musim ini. Kalau nak kena kutuk,  kau letak la status kau, “saya panas, mahu pindah ke Great Britain hujung minggu ni” di facebook. Dengan pekerjaan kau sebagai pembantu peribadi Ahli Dewan Undangan Negeri, kau ingat kau mampu ke sana. cukup la dengan hanya status “berpindah sementara ke rumah-comel-tinggalan-atok-sedara-laki-saya di Cameron highland sepanjang musim panas(hoi!!kemarau la) ni. Sederhana, tapi cukup nyaman.

Disember 2010 merupakan kunjungan kali ketiga saya ke Cameron Highland, kali ini bersama keluarga. sebelum ini adalah bersama teman-teman.

                                                                                 Sedang berposing di depan rumah kami..ahhh..bestnya kalau betul

                                                                                                                     Ni pulak belakang rumah kami

                                                                                                                                   Ini tepi rumah kami

 

Edisi Peristiwa Bergambar yang lapuk lagi huduh:Pesta Pulau Pinang

Filed under: Pelbagai — mayyaclassic @ 3:30 pm

Pertama kali saya mengenal dan tahu bahawa wujudnya Pesta Pulau Pinang,  adalah ketika saya berusia 4 tahun.Masa itu, saya sangat hingusan, iye la, selalu selsema, mak tak mampu beli Scott Emulsion baru dengan perisa oren. Saya kenal pesta ini melalui abang sulung saya yang membeli T-shirt kenangan Pesta Pulau Pinang 1988 untuk saya dan adik. Abang saya, seperti remaja lain yang melalui zaman Yengki dan Rock Kapak, wajib pergi ke Pesta Pulau Pinang bersuka ria dan berkewajipan memakai seluar jeans lusuh ketat ya ampunnnn. Nasib baik beliau tak pakai ikat kepala dengan scarf bunga-bunga dan posing mulut menjuih, dan posisi wajib seperti baru lepas berkhatan, ala-ala amy search selalu buat.

Owh, saya sudah tua,saya tak ingat macam mana rupa dan illustrasi baju saya  sendiri, tapi saya ingat baju Pesta Pulau Pinang adik saya ialah ada corak 88 besar,dan ada gambar jambatan Pulau Pinang di tengah-tengahnya. Dan sejak itu, saya pingin amat mahu melihat jambatan seperti ada duri-duri tajam tu.Memetik kata-kata pujangga dewa hatiku, Andrea Hirata, ALLAH TAHU, TAPI MENUNGGU. 10 tahun selepas itu, 1998, semasa dalam tingkatan dua baru la saya berpeluang melihat Jambatan Pulau Pinang dari dekat. Tapi, masih tak dapat tengok Pesta Penang.

Ohhh, sejarahnya cerita saya. 12 tahun kemudian, 2010, baru lah saya menjejakkan kaki ke Pesta Pulau Pinang dan mendera kaki sendiri secukup-cukupnya untuk meneroka Pesta Pulau Pinang. Ce cuba tanya, apa yang saya jumpa. Saya jumpa, sudah tentu aneka jeruk yang manis(tak sama dengan jeruk Thai yang masam dan sedappp), Gula kapas yang dibuat secara live di situ,(Sumpah, ini pertama kali saya tengok), permainan kanak-kanak seperti robot, patung ultraman, belon Upin Ipin yang hodoh macam muka Cheer selepas melalui 18 kali pembedahan plastik. Ada juga kacang rebus. Yang lain-lain ialah baju cotton baju cotton baju cotton baju cotton, aneka tikar buluh, aneka tikar buluh dan karpet karpet karpet.

Pemerhatian saya terhadap pengunjung Pesta Pulau Pinang adalah: Setiap keluarga yang berkunjung wajib bawa balik sehelai tikar buluh-seolah-olah diberi percuma, cuma RM20  Harganya murah gila vavi berbanding harga yang dikenakan keling jual karpet yang datang jual dan tinggalkan tikar tersebut kepada emak saya, harganya keling karpet ialah Rm140 untuk 2 helai tiket. Ini paling vavi.

                                             Brader yang ganteng ini sedang menarik gula untuk jadi gula kapas yang manisnya buat kuman gigi menari-nari.

Okay, ini ada 3 elemen yang menggambarkan Pesta Pulau Pinang. 1, pengunjung yang jakun, mencari-cari apa yang hebat di pesta.2, Jeruk penang di tangan pengunjung, memang buruk perangai, makan sambil jalan, dan di belakang, roda ala ferris wheel,. ini baru pesta.

 

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.